Hledáte kávovar do vaší firmy? Vybral jsem několik skvělých variant přípravy kávy pro zaměstnance

Hledáte kávovar do vaší firmy? Vybral jsem několik skvělých variant přípravy kávy pro zaměstnance

Rok 2017 je realitou, tak ho pojďme zahájit nejdůležitějším tématem. Tím je samozřejmě káva. Na každém pracoviště se káva brzy stává středobodem pracovního dne. S čerstvým šálkem procházíme první ranní e-maily, máme ji jako tečku oběda a dodá nám energii na cestu domů. Netroufám si říci, že jsem odborníkem na přípravu kávy, ale minimálně mě lze označit za zkušeného konzumenta. V tomto článku vám představím několik variant přípravy kávy, které se mi osvědčily. Věřte mi, nebudou-li mít vaši zaměstnanci kávu, brzy přijde vzpoura.

Nemá smysl dlouze rozebírat rozpustné kávy či tuzemského turka. Jste-li jejich fanoušky, asi vás ke změně názoru nepřesvědčím. Nyní ale vybíráme řešení vhodné pro více zaměstnanců, kvalitní a s rozumnými náklady. Rozhodnete-li se svým zaměstnancům dodávat kávu z přístrojů na kapsle nebo již zmíněného turka či rozpustné kafe, tak minimálně nesplňujete podmínku kvality.

French press – za málo peněz hodně kávy

Kvalitní káva nemusí být vždy připravena v profesionálním přístroji za desítky nebo stovky tisíc (v případě kaváren). French press je elegantním řešením za stovky nebo maximálně tisíce korun. Vybavte s ním každého zaměstnance a v kombinaci s kvalitní kávou budou spokojeni všichni. Odpadá nám také nutnost počítat množství vyrobených káv za den, což budeme rozebírat dále. Nevýhodou je, že si snadno nedáte cappuccino či jinou kávovou sladkost. Můžete si ji připravit, ale v přístroji na čudlík je to samozřejmě pohodlnější.

USA styl – Překapávače

Za mě jsou překapávače jasným vítězem a hned prozradím proč. Jejich pořizovací cena je velmi nízká. Začínají na několika stovkách a kvalitní seženete do dvou až tří tisíc. Lze jimi vybavit každé oddělení vaší firmy. Rozhodně bych neřekl, že by byla káva z překapávače špatná. Chutná jinak, než z espresso kávovarů, ale dobrá je. Podle čeho překapávač vybírat?

  • Velikost nádržky na vodu. Deset až dvanáct šálků je zlatá střední cesta.
  • Funkce udržování teploty kávy. Je důležité, aby překapávač uměl udržet kávu teplou po co nejdelší dobu a případně umožnil navolit délku ohřevu.
  • Zjistěte si, zda má překapávač pevný nebo papírový filtr.

Výběr je opravdu široký:

Automatické espresso kávovary

U této kategorie lze udělat nejvíce chyb. Vyplývá to z široké nabídky, které v sobě zahrnuje kvalitní přístroje i zařízení nevalné kvality. Vybírejte tedy podle tohoto návodu:

  • Zjistěte na kolik káv je přístroj dimenzován. Většina kávovarů má počítadlo vyrobených káv. V servisu můžete následně pohořet, pokud zjistí, že jste za rok vyrobili o tisíc káv více než je doporučeno.
  • Často je v ceně dvouletá záruka, ale pouze pro domácí použití. Ověřte si, jak je to u firem.
  • Berte pouze kávovary s minimální nutnou údržbou a hlavně snadnou. Kávovar je nutné čistit, jinak bude káva hořká. Hledejte tedy ta zařízení, která mají systém čištění automatizován.
  • Důvěřujte ověřeným značkám. Já mám pozitivní zkušenost s Jurou.
  • Chcete-li si starost o kávovar maximálně usnadnit, tak zkuste využít služby pronájmu kávovarů. Do firmy získáte opravdu výborný kávovar a v podstatě se pouze jen staráte o to, aby byla objednána nová káva. Pro větší společnosti je to ideální varianta.

Názor a doporučení odborníka

Aneta Jandurová, Café 1920Článek mě nadchl svou aktuálností, kdy rozpustná káva, český turek nebo kapsle opravdu nefrčí. Z pohledu baristy se nejvíce přikláním k alternativním přípravám, jelikož sehnat kávovar na espresso v dostupné ceně a zároveň kvalitě není snadné. Většina těchto domácích strojů naprosto zabije chuťový potenciál dané kávy. Rozhodně nejlépe zní varianta french pressu nebo alternativa k překapávači moccamaster. K dostání například od firmy DoubleShot s cenou do 6000,-.

Důležité však je, co za kávu použijete. Pokud se jedná o klasickou přepraženou komoditní kávu, nemůžete čekat zázraky. Rozhodně doporučuji pražírny, které pracují s kvalitní výběrovou kávou, jako je například doubleshot nebo Liberecká Nordbeans. S těmito pražírnami spolupracujeme u nás v Café 1920 a věřím, že i každý zaměstnanec v práci ocení zajímavé a ovocné chutě kávy. Rozhodně více než-li přepraženou hořkost.

Aneta Jandurová, Café 1920